Onder schoolverzuim wordt verstaan: alle vormen van fysieke afwezigheid van leerlingen tijdens de vastgestelde lesuren en lesdagen van het schoolrooster. Schoolverzuim varieert van te laat komen en ziekte tot geoorloofde afwezigheid (bijvoorbeeld wegens dokters- of tandartsbezoek) en ongeoorloofde afwezigheid, zoals in het geval van spijbelen. Buitenschoolse activiteiten en sportdagen worden beschouwd als lesdagen.
De school maakt onderscheid tussen verschillende oorzaken van afwezigheid van leerlingen.
De afwezigheid van een leerling kan de volgende oorzaken hebben:
De aanpak van verzuim verschilt per soort verzuim. Hoe ernstiger het verzuim, hoe meer partijen worden ingeschakeld bij de aanpak ervan. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken van verzuim besproken, in combinatie met de aanbevolen aanpak. Absentie wordt altijd geregistreerd in ons registratiesysteem Parnassys.
Als leerlingen vaak te laat komen, missen ze belangrijke lessen en wordt de les verstord, wat ook andere leerlingen kan hinderen.
De regels voor te laat komen zijn als volgt:
3 keer te laat komen: Dit resulteert in het versturen van verzuimbrief 1 naar de ouders/verzorgers. Hierin worden de data vermeld waarop de betreffende leerling te laat was.
6 keer te laat komen: In dit geval worden de ouders/verzorgers uitgenodigd voor een gesprek met de directie via verzuimbrief 2. Tijdens dit gesprek worden duidelijke afspraken gemaakt over het op tijd komen. De administratie registreert deze afspraken en meldt ze bij de leerplicht.
Bij herhaald te laat komen: Als het na het gesprek nog steeds niet lukt om op tijd te komen, wordt via verzuimbrief 3 een melding van veelvuldig te laat komen gedaan bij de leerplicht. De ouders/verzorgers worden van deze melding op de hoogte gesteld. Wij hopen natuurlijk dat het niet zover hoeft te komen.
Ouders/verzorgers zijn wettelijk verplicht de school te informeren over de afwezigheid van hun kind.
Bij regelmatig vermoedelijke onterechte ziekmeldingen zal de school ook de leerplichtambtenaar inschakelen.
Afspraken voor tandarts- of doktersbezoek vinden, indien mogelijk, buiten schooltijd plaats. Als een dergelijk bezoek toch tijdens schooltijd moet plaatsvinden, dienen de ouders/verzorgers van de betreffende leerling vooraf contact op te nemen met de school.
In principe verleent de school geen langdurig verlof. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waarvan hieronder drie worden genoemd:
Verlof voor levensovertuiging of godsdienst: Extra verlof kan worden aangevraagd voor de vervulling van verplichtingen die voortvloeien uit levensovertuiging of godsdienst.
Vakantieverlof: Vakantieverlof kan worden verleend als het vanwege de specifieke aard van het beroep van een van de ouders/verzorgers onmogelijk is om binnen de schoolvakanties op vakantie te gaan. Bij vakantieaanvragen moet een werkgeversverklaring van de betreffende ouder/verzorger worden bijgevoegd. Dit verlof moet ten minste twee maanden van tevoren worden aangevraagd, mag niet in de eerste twee schoolweken van het jaar plaatsvinden en kan maximaal tien dagen bedragen. Vakantieverlof wordt slechts eenmaal per jaar verleend.
Verlof wegens gewichtige omstandigheden: Verlof kan worden aangevraagd in geval van bijzondere familieomstandigheden of andere incidentele uitzonderlijke situaties. Elke aanvraag wordt afzonderlijk door de schoolleiding beoordeeld. Ouders/verzorgers dienen extra verlof, indien mogelijk, minimaal één week van tevoren schriftelijk aan te vragen.
Over het toekennen van meer dan tien dagen vakantieverlof of verlof wegens gewichtige omstandigheden beslist de leerplichtambtenaar.
De schoolleiding beslist over het toekennen van verlof van tien dagen of minder en verstrekt hierover een schriftelijke reactie aan de ouders/verzorgers. In geval van twijfel wordt advies ingewonnen bij externe instanties. De registratie van het extra verlof wordt zorgvuldig bijgehouden.